Nominální hodnota : 5.000 Kč

Autor :  Veronika Prokopová, DiS

Materiál : 999,9 Au

Průměr : 28 mm

Síla : 1,85 mm

Ryzí hmotnost : 1/2 oz

Hrubá hmotnost : 15,55 g

Provedení : špičková kvalita

Hrana : hladká

Limitovaný náklad : 9 700  ks

Emise : říjen 2023

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna a.s.

Dne 3. října 2023 vydává Česká národní banka šestou zlatou minci z cyklu Městské památkové rezervace. Jejím tématem je město Hradec Králové. Mince je ražena ze zlata o ryzosti 999,9 a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 28 mm, hmotnost 15,55 g a síla je 1,85 mm. Při ražbě mincí jsou povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,062 g a v obsahu zlata odchylka nahoru 0,01 %.

Na lícní straně mince je ztvárněn interiér empírového schodiště Bono Publico, do kterého jsou zakomponována heraldická zvířata z velkého státního znaku, a to vlevo moravská orlice, uprostřed český lev a vpravo slezská orlice. Při horním okraji mince je text „MĚSTSKÉ PAMÁTKOVÉ REZERVACE“. Text „ČESKÁ REPUBLIKA“ je pod heraldickými zvířaty. Při spodním okraji mince je označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „5 000 Kč“. Značka České mincovny, která je tvořena písmeny „Č“ a „M“, je před textem „MĚSTSKÉ“.

Na rubové straně mince je koláž významných architektonických památek Městské památkové rezervace Hradec Králové. V popředí jsou vyobrazeny gotické středověké městské hradby se schodištěm Bono Publico. Nad hradbami zleva jsou vyobrazeny dům U Špuláků, gotický katedrální kostel sv. Ducha a klasicistní historická radnice, nad kterou je renesanční Bílá věž. Před radnicí je dále vyobrazena socha Panny Marie z barokního Mariánského sloupu. Při horním okraji mince je umístěn text „MĚSTO HRADEC KRÁLOVÉ“. Ročník ražby „2023“ je při spodním okraji mince. Iniciály autorky mince Veroniky Prokopové, DiS., které jsou tvořeny kompozicí písmen „V“ a „P“, jsou vpravo od renesanční Bílé věže.

Ke každé minci se dodává katalogová karta červené barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

zdroj ČNB

7 dalších produktů ve stejné kategorii: