Nominální hodnota : 5.000 Kč

Autor :  Karolína Kučerová

Materiál : 999,9 Au

Průměr : 28 mm

Síla : 1,85 mm

Ryzí hmotnost : 1/2 oz

Hrubá hmotnost : 15,55 g

Provedení : špičková kvalita

Hrana : hladká

Limitovaný náklad :  9 132 ks

Emise : květen 2023

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna a.s.

Dne 30. května 2023 vydává Česká národní banka pátou zlatou minci z cyklu Městské památkové rezervace. Jejím tématem je město Kroměříž. Mince je ražena ze zlata o ryzosti 999,9 a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 28 mm, hmotnost 15,55 g a síla je 1,85 mm. Při ražbě mincí jsou povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,062 g a v obsahu zlata odchylka nahoru 0,01 %.

Na lícní straně je v horní polovině mince ztvárněna část kolonády v Květné zahradě v Kroměříži s heraldickými zvířaty z velkého státního znaku mezi jednotlivými sloupy, a to uprostřed český lev, vlevo od něj moravská orlice a vpravo od něj slezská orlice. V dolní polovině mince jsou ztvárněny stíny heraldických zvířat a sloupů. Při horním okraji mince je v opisu text „ČESKÁ REPUBLIKA“. Při spodním okraji mince se nachází text „MĚSTSKÉ PAMÁTKOVÉ REZERVACE“ a označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „5 000 Kč“. Text je od nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky oddělen značkou ve tvaru „○“. Značka České mincovny, která je tvořena písmeny „Č“ a „M“, je umístěna nad českým lvem.

Na rubové straně mince je v horní polovině koláž nejvýznamnějších architektonických památek Městské památkové rezervace Kroměříž, zleva kostel Nanebevzetí Panny Marie, kostel sv. Mořice, Arcibiskupský zámek a v dolní polovině mince je umístěna Rotunda v Květné zahradě. Při spodním okraji mince je text „MĚSTO KROMĚŘÍŽ“. Ročník ražby „2023“ je umístěn nad zobrazením Arcibiskupského zámku. Iniciály autorky mince Karolíny Kučerové, DiS., které jsou tvořeny zdvojením písmen „K“, se nacházejí při spodním okraji mince.

Ke každé minci se dodává katalogová karta červené barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

zdroj ČNB

7 dalších produktů ve stejné kategorii: