Nominální hodnota : 5.000 Kč

Autor :  Luboš Charvát

Materiál : 999,9 Au

Průměr : 28 mm

Síla :  1,9 mm

Ryzí hmotnost : 1/2 oz

Hrubá hmotnost : 15,55 g

Provedení : běžná kvalita

Hrana : vroubkovaná

Limitovaný náklad : 3 100 ks

Emise : říjen 2021

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna a.s.

Dne 5. října 2021 vydává Česká národní banka druhou zlatou minci z cyklu Městské památkové rezervace. Jejím tématem je město Jihlava. Mince je ražena ze zlata o ryzosti 999,9 a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 28 mm, hmotnost 15,55 g a síla je 1,9 mm. Při ražbě mincí jsou povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,062 g a v obsahu zlata odchylka nahoru 0,01 %.

Na lícní straně mince je uprostřed mincovního pole vyobrazena postava anděla na nebesích z kostela sv. Ignáce z Loyoly, který drží městský znak v jeho barokní podobě. Kolem anděla jsou v barokním opevnění zakomponována heraldická zvířata z velkého státního znaku, a to nahoře český lev, vlevo od něj moravská orlice a vpravo od něj slezská orlice. Pod andělem se nachází označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „5 000 Kč“. Po obvodu mince jsou v opisu uvedeny texty „MĚSTSKÉ PAMÁTKOVÉ REZERVACE“ a „ČESKÁ REPUBLIKA“. Značka České mincovny, která je tvořena písmeny „Č“ a „M“, se nachází při pravém okraji.

Na rubové straně mince je koláž nejvýznamnějších architektonických památek Městské památkové rezervace Jihlava. Při horním okraji je v opisu text „MĚSTO JIHLAVA“, ročník ražby „2021“ se nachází při spodním okraji. Iniciály autora mince Luboše Charváta, které jsou tvořeny propojenými písmeny „L“ a „Ch“, se nachází pod písmenem „M“ z textu „MĚSTO JIHLAVA“

Ke každé minci se dodává katalogová karta červené barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

zdroj ČNB

7 dalších produktů ve stejné kategorii: